domingo, 29 de julio de 2018

Activitats ABN

Bon dia famílies!!
Abans d'arribar a fer l'última activitat proposada sobre els grups interactius, m'agradaria assenyalar que al llarg d'aquesta unitat didàctica anem a treballar la composició i descomposició dels nombres, les unitats i les desenes, la posició dels nombres a la recta numèrica, els amics del 10, etc. Per treballar aquests continguts i altres farem una gran varietat d'activitats amb els xiquets i xiquetes. A continuació us explicaré algunes d'elles.
  • Composició dels nombres amb escuradents:
Al llarg d'aquesta unitat són moltes les ocasions en què anem a utilitzar els escuradents i les gomes per jugar amb les desenes i amb els nombres. Un dels jocs que farem consistirà en que tots asseguts en assemblea aniran sortint de tres en tres a formar desenes.
Seguidament, aniran sortint d'un en un a formar el nombre que havien escollit de la taula del 100. Ells mateixos trien el nombre i cada vegada s'atreveixen a intentar-ho amb nombres que els resulta més difícil. Una vegada que ja tenen els seu nombre seleccionen primer les desenes i després les unitats necessàries per completar-ho.

  • La taula del 100:
La taula del 100 també és un material que anem a utilitzar molt a l'aula. Al llarg de la unitat anirem formant la taula fins al 100. Per exemple, per presentar fins al 20 el que farem és repartir els nombres entre els xiquets i xiquetes i aniran sortint per posar-los en ordre.
Al mateix temps cada xiquet col·locarà sota el seu nombre la quantitat d'escuradents corresponent. Una vegada col·locats els nombres fins al 10 continuem amb la següent fila fins al 20. I així en diferents sessions completarem la taula del 100. A més, van comprovar que els nombres d'una sola xifra queden representats per escuradents separats. Mentres que els que començen per l'1 van acompanyats per una saquet i els que començent pel 2 porten dos saquets. I així fins completar la taula del 100.

  • Els amics del 10:
Per fer aquesta activitat presentem als alumnes en assemblea una ouera amb deu forats i pompons de colors. A la ouera col·loquem uns quants pompons i han de pensar quin pot ser el nombre complementari per arribar fins a 10. Llavors col·loquen a la mà tants pompons com és el nombre que creuen ells.
A continuació col·loquen els pompons als forats que estan buits i això els permet veure si els sobra o els falta algun pompó o si han agafat el nombre correcte de pompons.
Tots volen eixir a fer aquesta activitat els agrada moltíssim. Una vegada que tots l'han practicat en gran grup també la faran de manera individual.
Punxant en la imatge anireu a uns jocs que ens han ajudat molt a aprendre quins són els amics del 10.

 https://clic.xtec.cat/projects/matpci/jclic.js/index.html
  • Ordenem desenes:
L'objectiu d'aquest joc consisteix en que els xiquets i xiquetes aprengan a ordenar els nombres del 10 al 100 per equips. Repartirem a cada equip un joc de nombres amb la vora d'un color diferent i s'han d'organitzar per ordenar-los de menys a més el més ràpid possible.
Una vegada que tots els equips han acabat comprovem entre tots si l'ordre és correcte.
En els següent enllaç us deixe cançons per treballar amb els xiquets i xiquetes els nombres.

 https://www.youtube.com/watch?v=q5dDxdTzEC8

A més d'aquestes activitats hem practicat moltes més, us anime a que treballeu amb els vostres fills i filles a casa, són molt senzilles i a la vegada motivadores per a ells. 

Gràcies, La "senyo" Miriam