martes, 14 de agosto de 2018

Grups Interactius

Bon dia a tots i totes!!

Per a finalitzar aquesta unitat didàctica, com vam acordar fa unes setmanes, realitzarem a l'aula un taller de grups interactius on traballarem activitats d'ABN.
Hem de senyalar que una de les activitats més motivadores i més exitoses d'enguany al nostre centre, ha sigut la dels grups interactius. Grups Interactius és una metodologia que forma part de les denominades ACTUACIONS EDUCATIVES D'ÈXIT. Aquest projecte té com a objectiu explorar i investigar estratègies de cohesió social que contribueixen a superar les desigualtats.
Com ja hem explicat, per a la seua realització formarem grups de 5 o 6 alumnes. Aquests grups són heterogenis. Durant una sessió, els alumnes canvien d'activitat cada 15 o 20 minuts. En cada equip hi ha un adult voluntari que tutoritza l'equip i dinamitza les interaccions.
El voluntari és una persona externa al centre (mare, pare, antic alumne,...) no cal que explique ni "ensenye" als xiquets, només ha de procurar que tots participen, que mantinguen un nivell de veu adequat en l'activitat, que interactuen entre ells,...
Durant cada sessió es realitzen quatre activitats diferents, que poden ser de la mateixa matèria o temàtica.
Són els grups els que canvien d'activitat i de voluntari, enriquint les interaccions i connectant-se amb el gust pel dinamisme.
El mestre controla el temps i serà molt important recordar les normes abans de començar la sessió.
En la nostra aula tots els matins dels divendres cada dos setmanes era l'activitat més esperada. Per aquesta unitat didàctica hem proposat activitats del mètode ABN (en el que treballem el càlcul i la numeració de forma diferent) i amb els quals els xiquets estan molt motivats. 
Les activitats proposades van ser les següents:
  • El destrossa nombres: es tracta de descompondre un nombre de totes les formes possibles, per exemple:   30= 10+10+10       30= 70-40      30= 20+10      30= 5+5+10+5+5
  • Crucinombres: consisteix com el seu nom indica en fer un mots encreuats amb nombres. Per a la seua realització hem confeccionat unes taules i el desenvolupament és molt senzill: 
    • Col·loquem un nombre en una de les caselles i a partir d'aquest els alumnes el completen.
    • Les files es completen sumant o restant 1.
    • Les columnes es completen sumant o restant 10.
  • Sumes amb escuradents: consisteix en la descomposició d'un nombre en desenes i unitats.
  • Els amics del 10: l'objectiu d'aquesta activitat consisteix en fer un repartiment irregular entre dos, el que porta al nen a explorar diferents opcions dins de la caseta de descomposició.
Totes les famílies que vullguen participar, a més de les que ja heu confirmat la vostra participació i heu viscut l'experiència, podeu fer-me arribar la nota que hem enviat a casa qualsevol dia en la bossa dels seus fills fins a una setmana abans de l'activitat.

Espere que us animeu a col·laborar. Gràcies per la vostra participació. 
Una salutació la "senyo" Miriam

Jocs de Taula

Bona vesprada famílies!!!
Aprofitant els continguts de la unitat didàctica que estem treballant sobre matemàtiques anem a fer uns tallers dins de l'aula en els quals ensenyarem als xiquets i xiquetes diferents jocs de taula com són: 
  • BARALLA DE L'UN: Aquest joc consisteix en un joc de cartes amb la baralla de l'un però adaptat als alumnes d'aquesta edat. Per tant, encara no juguen amb totes les cartes, ja que només utilitzen les numèriques i dues d'especials: +4 (agafa 4 cartes) i el canvi de color. L'objectiu d'aquest joc és que els xiquets i xiquetes treballem la lògica, l'estratègia i a més reforçen el reconeixement dels nombres de l'1 al 9. Evidentment, a mesura que els alumnes juguen amb aquest joc anirem complicant-ho amb més cartes i més colors.

  • Dòmino: aquest joc permet fer dos tipus de presentacions:
    1. Dòmino convencional (on els diferents elements estan aparellats tenint en compte totes les possibilitats 1-0, 1-1, 1-2, 1-3,...)
    2. Dòmino simplificat tipus "tren" on cada element només es pot relacionar amb un altre, és a dir, només hi ha dos dibuixos iguals en dues peces difererents i cal aparellar-los. L'objectiu d'aquest joc és que els xiquets i xiquetes aprengan la numeració i optimització de les operacions.
  • Jocs tradicionals de Parxís i l'oca, amb aquests jocs pretenem que els alumnes aprengan les normes, respecten el torn, verbalitzen diferents situacions,... L'objectiu d'aquest joc és que els alumnes s'inicien a les operacions matemàtiques de sumar i restar, contar de dos en dos, per endavant i per darrera,...


Gràcies a aquest tipus de joc estem reforçant en els nostres alumnes l'observació, la memòria, la cooperació,... Us anime a que dediqueu a casa una estona amb els vostres fills i filles per posar en pràctica aquest tipus de jocs els quals són molts motivadors i atractius. 

Gràcies per la vostra col·laboració
La "senyo" Miriam

domingo, 12 de agosto de 2018

Racó de l'ordinador

Bon dia famílies!!!
Avui anem a dedicar l'entrada del nostre blog a les activitats relacionades amb la nostra unitat didàctica "El món dels nombres" dins del racó de l'ordinador, a on proposaré una gran varietat de recusos interactius per traballar amb els xiquets i xiquetes. 
Aprofitant que el món de les TIC és un recurs molt motivador i útil vaig a posar a la vostra disposició una gran varietata de eines per a utilitzar amb els vostres fill i filles.
  • Primeres activitats per fer ús del ratolí.

 https://www.juegosinfantilespum.com/mover/index.php

  • Jocs "The Connie Cow": és un paquet de joc interactiu adreçat a l'etapa d'educació infantil. Funciona amb alfabetització i matemàtiques.
  • Jocs "The Buba bee": és un conjunt de jocs destinats a treballar els conceptes bàsics, lectoescriptura, lògica, matemàtiques i formes geomètriques.

 http://www.ramonlaporta.es/jocsonline/La%20abeja_Buba.html
  • Joc per contar.
 http://www.petitaxarxa.cat/jocs410/

  • Jocs de diferències.
 http://www.xarxa-omnia.org/ccbc/galeriaflash/flash1/index-jocs.php?fitxer=web_7diferencies_portada.swf

  • Joc "Calculadora Matea": és un recurs per a l'educació inicial proporcionat per la Junta d'Extremadura. A través de jocs i seleccionant l'edat, poden revisar: quantificadors, numeració, longitud, colors, mides, formes, operacions, orientació espacial, temps,..
 https://juegoseducativosonlinegratis.blogspot.com/2014/08/matea-calculator.html

A més de tots aquest jocs, si els vostres fills i filles mostren interés per seguir treballant, en la pàgina del blog que s'anomena recursos TIC podreu trobar el meu symbaloo on hi ha alguns enllaços més relacionats amb les matemàtiques.

Us anime a practicar!!!
Una salutació, la "Senyo" Miriam.

Racó de matemàtiques

Bona vesprada famílies!!
Com ja sabeu estem treballant la unitat didàctica "El món dels nombres" i aquesta setmana hem organitzat el racó de les matemàtiques.
Per a això, hem ambientat un lloc a l'aula amb moltíssim material relacionat amb aquesta especialitat.
Algunes de les activitats que hem proposat són:
  • Sudokus: que reforcen la seriació numèrica, la grafia i l'atenció a partir de la búsqueda de quin són els nombres que falten en els espais buits.
  • Material reciclat, amb oueres i fruits secs de la tardor. Els alumnes introduiran el nombre de fruits que indica cada forat.

                                           
                             
  • I daus de grafia i punts amb els quals els alumnes s'iniciaran en les operacions matemàtiques de sumar i restar.
                              

A més, del racó de matemàtiques, també contem amb 5 racons més: construccións, joc simbòlic, lletres, biblioteca i ordinador. 
L'objectiu que pretenc aconseguir amb el funcionament dels racons dins de l'aula és benficiar la mecànica del joc ja que afavoreix el desenvolupament de l'autonomia, l'adaptació al ritme de cadascú i la relació amb els altres. Hi ha racons fixes com per exemple: el del reciclatje, pissarra, ordinador,... i altres que van canviant al llarg de l'any, depenent de la unitat o projecte que estem treballant.
La dinàmica dels racons consisteix en que cada dia els xiquets i xiquetes hauran de canviar de racó sense repetir i així al finalitzar la setmana hauran jugat en tots. Si voleu aprendre un poquet més el seu funcionament, podeu anar a la pàgina de documents del blog i trobareu un full de càlcul a on explica molt millor la dinàmica dels racons de l'aula.
Per altra banda, senyalar que amb el treball dels racons avalue les seues actituds, hàbits, valors, la forma de complir amb les normes, la capacitat de col·laboració, si hi ha probremes entre ells, el progrés assolit, les dificultats, etc. Aquest treball és molt útil per fer tasques en grups petits i individualment.
Us anime a traballar alguns d'aquests jocs amb els vostres fills i filles. Són molt fàcils d'elaborar i hi ha moltíssima varietat. Ací us deixe enllaços on trobareu molt material:
  1. https://aprendiendomatematicas.com/tag/material-reciclado/
  2. http://proyectomatematicasyarte.blogspot.com/2015/12/juguetes-matematicos-con-materiales-de_13.html
  3. https://www.pinterest.es/pin/390335492684154344/?lp=true
Gràcies per la vostra atenció
La "senyo" Miriam.

Poció Màgica

Bon dia i benvinguts una vegada més al blog,
Al llarg d'aquesta setmana presentarem a l'aula altra activitat de motivació mitjançant el conte "Blancaneus i els 7 nans".


Quan els xiquets i xiquetes arriben a l'aula trobaran a l'estora un espill, els ingredients per fer una poció màgica i un sobre amb una nota donant pistes perquè els alumnes endevinen de que conte es tracta. Aquesta nota diu:

Llegir abans de començar.....
- En l'espill et miraràs
- Els ingredients en ordre tiraràs
- L'ordre no alteraràs
- La poció remouràs
- I les paraules màgiques diràs:
Poció, pocimeta
taronja, taronjeta
converteix-te en
pompeta.

Una vegada feta la poció, conversarem amb ells de les pistes que tinguem i entre tots tractarem d'endevinar qui és el conte misteriós. Obriran el sobre per comprobar si l'han endevinat. Seguidament, en assemblea parlarem d'aquest conte, dels personatges que apreixen,.... i el visualitzarem en la pissarra digital.


Una vegada que hem visualitzat el conte passarem a fer una sèrie d'activitats matemàtiques a partir del mateix:
  1. Parlarem amb ells, quins personantges es poden trobar al bosc.
  2. Relacionarem els personatges del conte amb els objectes corresponents.
  3. Farem descomposicions amb els 7 nans.
  4. Jugarem amb un puzzle i un memori relacionat amb el conte.
  5. Treballarem la numeració utilitzan als personantges del conte.
  6. I llugarem amb un dòmino dels 7 nans.
Ací podeu consultar els contes que hem traballat al llarg de la unitat didàctica. Espere la vostra col·laboració i que disfruteu del moments de lectura amb els vostres fills. A ells els agrada molt!!.

Gràcies per la vostra col·laboració
Un saludo la "Senyo" Miriam

viernes, 10 de agosto de 2018

Canta els Nombres!!!


Bona vesprada!!

Com ja sabeu estem treballant la unitat didàctica dels nombres amb els vostres fill i filles i per potenciar l'interès i la motivació en l'aprenentage de les matemàtiques hem proposat com a activitat de motivació i coneixements previs una cançó titulada "Canta els nombres".
Amb el ritme d'aquesta cançó pretenem que els alumnes aprengan el nom dels nombres, la seua posició en la recta numèrica, qui va davant o darrera,...  Les cançons també ajuden als xiquets i xiquetes a recordar els continguts d'altra forma i a memoritzar-los molt millor.
A més, amb les cançons també estem afavorint la interiorització del ritme i l'aprenentatge de vocabulari nou (tant en valencià, castellà i anglés) ja que treballem cançons no solament en valencià sino també en castellà i anglés ja que uns dels objectius d'aquesta etapa és el de conèixer l'existència de llengües estrangeres.
A continuació, podeu veure el vídeo de la cançó que hem treballat amb els xiquets i xiquetes. Si voleu aprendre la lletra de la cançó dins dels blog en la pàgina que s'anomena documents hi ha un document amb la lletra de la mateixa.


Altres cançons en castellà i anglés són:



Per últim, m'agradaria assenyalar que amb les cançons estem treballant la capacitat de memorització, la capacitat lingüística i l'expressió musical i corporal, aspectes fonamentals que hem de treballar en Infantil segon estableix el currículum d'aquesta etapa educativa.
Espere que aprofiteu aquest material amb els vostres fill i filles i el treballeu a casa amb ells per seguir reforçant els continguts treballats a l'aula. 

Gràcies 
La "Senyo" Miriam

jueves, 9 de agosto de 2018

Matemàtiques manipulatives


Bona vesprada a tots i a totes.

Com ja sabeu aquesta setmana hem començat a treballar la Unitat Didàctica dels nombres i aprofitant que estem en l'estació de la tardor, anem a utilitzar els recursos que ens ofereix.
Visitant alguns blogs he trobat unes imatges molt interessants que parlen per si soles i que, de ben segur, ens animaran a treballar amb els nostres alumnes els continguts matemàtics de manera manipulativa. Alguns dels blogs visitats són: 

https://www.elo7.com.br/decoracao-sala-de-aula-numeros/dp/3B9FAC
http://doriananeto.blogspot.com/2013/01/trabalhando-com-numeros.html

Imagen relacionada
                  JOC AMB DAU               

 DESCOMPOSICIÓ DELS NOMBRES 





SÈRIES I DESCOMPOSICIÓ DELS NOMBRES

A més de totes aquestes activitats també propose algunes més com per exemple:
  1. Descomposició dels nombres fins al 10 amb qualsevol fruit sec.
  2. Sumes amb diferents fruits secs i nombres d'imants.
  3. Ordenació per mides.
D'aquesta manera traballe amb els vostres fills i filles continguts matemàtics d'una manera molt significativa per a ells. Són unes activitats senzilles i, a la vegada, altament motivadores per aprendre els continguts que em propose al llarg d'aquest trimestre.
Per descomptat, us anime que per reforçar els continguts apresos intenteu treballar amb ells algunes de les activitats anteriors proposades, sempre mitjançant el joc i la motivació.
A més si voleu seguir reforçant els continguts, en la pàgina del blog que s'anomena recursos TIC podreu trobar moltíssims enllaços relacionats amb el tema.
Una direcció molt interessant pot ser: http://clic.xtec.net/db/act_ca.jsp?id=1299 

Una salutació
La "Senyo" Miriam

martes, 7 de agosto de 2018

Empremtes Misterioses

Bon dia famílies.

Aquesta setmana hem començat a traballar a l'aula la Unitat Didàctica "El món dels nombres". La primera activitat de motivació l'hem titulat "Empremtes Misterioses" i per al seu desenvolupament hem utilitzat el conte de les 7 cabretes i el llop.


Per a aquesta  activitat distribuirem empremtes de cabretes en cartolina per l'aula, quan arriben els xiquets i xiquetes, les trobaran formant un camí que condueix al lloc en què s'ha amgat una cistella. Dins de la cistella hi haurà orelles de llop, empremtes de cabretes i un sobre amb una nota donant pistes perquè els xiquets i xiquetes endevinen de que conte es tracta.
Conversarem amb ells sobre les pistes que tenin per endevinar qui és el personatge misteriós. Quan decideixen que conte es tracta, obriran el sobre i així podran comprovar-ho. En assemblea parlarem dels personatges, de les peripècies que passen en el conte,... seguidament el visualitzarem a la pissarra digital.


                                             

Una vegada que hem visualitzat el conte i hem parlat dels personantges passarem a la realitazació de una sèrie d'activitats matemàtiques a partir del mateix.
  1. Joc de ous, on descomposarem el nombre 6.
  2. Descomposició del nombre 7 amb les cabretes del conte.
  3. Farem un memori i un puzzle relacionat amb el conte.
  4. També proposaré un joc de diferències.
  5. I proposarem un joc jcli en l'ordinador de les 7 cabretes. Fent clik en la imatge podreu entrar a jugar.

 https://sites.google.com/a/xtec.cat/d073-aidaanton/jclic-les-set-cabretes-i-el-llop

D'aquesta manera hem treballat amb els vostres fills i filles diferents continguts matemàtics, que a més serveixen de repàs del curs anterior.
Us propose que per reforçar els continguts apresos intenteu treballar amb ells algunes de les activitats anteriorment proposades, sempre mitjançant el joc i la motivació.
A més, si voleu seguir reforçant els continguts, en la pàgina del blog que s'anomena recursos TIC podeu trobar moltíssims enllaços relacionats amb el tema.

Espere que us siga d'ajuda.
La "Senyo" Miriam

domingo, 29 de julio de 2018

Activitats ABN

Bon dia famílies!!
Abans d'arribar a fer l'última activitat proposada sobre els grups interactius, m'agradaria assenyalar que al llarg d'aquesta unitat didàctica anem a treballar la composició i descomposició dels nombres, les unitats i les desenes, la posició dels nombres a la recta numèrica, els amics del 10, etc. Per treballar aquests continguts i altres farem una gran varietat d'activitats amb els xiquets i xiquetes. A continuació us explicaré algunes d'elles.
  • Composició dels nombres amb escuradents:
Al llarg d'aquesta unitat són moltes les ocasions en què anem a utilitzar els escuradents i les gomes per jugar amb les desenes i amb els nombres. Un dels jocs que farem consistirà en que tots asseguts en assemblea aniran sortint de tres en tres a formar desenes.
Seguidament, aniran sortint d'un en un a formar el nombre que havien escollit de la taula del 100. Ells mateixos trien el nombre i cada vegada s'atreveixen a intentar-ho amb nombres que els resulta més difícil. Una vegada que ja tenen els seu nombre seleccionen primer les desenes i després les unitats necessàries per completar-ho.

  • La taula del 100:
La taula del 100 també és un material que anem a utilitzar molt a l'aula. Al llarg de la unitat anirem formant la taula fins al 100. Per exemple, per presentar fins al 20 el que farem és repartir els nombres entre els xiquets i xiquetes i aniran sortint per posar-los en ordre.
Al mateix temps cada xiquet col·locarà sota el seu nombre la quantitat d'escuradents corresponent. Una vegada col·locats els nombres fins al 10 continuem amb la següent fila fins al 20. I així en diferents sessions completarem la taula del 100. A més, van comprovar que els nombres d'una sola xifra queden representats per escuradents separats. Mentres que els que començen per l'1 van acompanyats per una saquet i els que començent pel 2 porten dos saquets. I així fins completar la taula del 100.

  • Els amics del 10:
Per fer aquesta activitat presentem als alumnes en assemblea una ouera amb deu forats i pompons de colors. A la ouera col·loquem uns quants pompons i han de pensar quin pot ser el nombre complementari per arribar fins a 10. Llavors col·loquen a la mà tants pompons com és el nombre que creuen ells.
A continuació col·loquen els pompons als forats que estan buits i això els permet veure si els sobra o els falta algun pompó o si han agafat el nombre correcte de pompons.
Tots volen eixir a fer aquesta activitat els agrada moltíssim. Una vegada que tots l'han practicat en gran grup també la faran de manera individual.
Punxant en la imatge anireu a uns jocs que ens han ajudat molt a aprendre quins són els amics del 10.

 https://clic.xtec.cat/projects/matpci/jclic.js/index.html
  • Ordenem desenes:
L'objectiu d'aquest joc consisteix en que els xiquets i xiquetes aprengan a ordenar els nombres del 10 al 100 per equips. Repartirem a cada equip un joc de nombres amb la vora d'un color diferent i s'han d'organitzar per ordenar-los de menys a més el més ràpid possible.
Una vegada que tots els equips han acabat comprovem entre tots si l'ordre és correcte.
En els següent enllaç us deixe cançons per treballar amb els xiquets i xiquetes els nombres.

 https://www.youtube.com/watch?v=q5dDxdTzEC8

A més d'aquestes activitats hem practicat moltes més, us anime a que treballeu amb els vostres fills i filles a casa, són molt senzilles i a la vegada motivadores per a ells. 

Gràcies, La "senyo" Miriam